Kaitske nahka päikese eest: valige usaldusväärne päikesekaitsevahend

Suvepuhkuste hooaja lävel on õige aeg rääkida päikesekaitsevahenditest. Päikesekiired on meie jaoks väga vajalikud: nad stimuleerivad D-vitamiini sünteesi, mis tugevdab luid ja hambaid, vabastab raskemeelsusest ja teeb tuju heaks. Kauaoodatud rannapuhkuse eel ei tohi aga unustada, et päikesekiirgus on ka väga ohtlik! Salakaval UV-kiirgus kiirendab organismi vananemist, tekitab allergiat, dermatiiti, rakkude mutatsiooni.

Mille poolest erinevad UVA, UVB ja UVC kiirgus?

Kõige ohtlikumad on lühilaineline UVC-kiirgus. Õnneks kaitseb osoonikiht meid kindlalt selle hävitava mõju eest.

UVB-kiirgus on keskmise lainepikkusega beetakiirgus. Ainult umbes 5% ohtlikust kiirgusest jõuab läbi atmosfääri maapinnani. Kuid ka sellest piisab, et tekitada nahale põletushaavu või soodustada melanoomi teket.

UVA-kiirgus on suure lainepikkusega alfakiirgus, mis ei põhjusta nähtavaid kahjustusi, kuid tungib sügavale nahakihtidesse ja tekitab

  • enneaegset naha vananemist (fotovananemist);
  • ülitundlikkust päikesekiirte vastu;
  • pigmentatsioonihäireid;
  • nahavähki.

Selleks, et vältida ebameeldivaid tagajärgi pärast suvehooaja lõppu, kasutage päikesekaitsevahendeid regulaarselt, mitte ainult randa külastades.

Päikesekiirte läbitungimise sügavus

UV-filtrite tüübid

UV-filtriteks kutsutakse aineid, mis neelavad, peegeldavad ja neutraliseerivad ultraviolettkiirguse negatiivset mõju. Neid jaotatakse järgmistesse gruppidesse:

  • keemilised vahendid – blokeerivad ja neelavad UV-kiirgust. Need ained on veekindlad ja väga efektiivsed. Võivad kutsuda esile allergilise reaktsiooni.
  • füüsilised vahendid – peegeldavad UV-kiirgust. Ei reageeri nahaga, hakkavad toimima kohe pärast peale kandmist.

Kuidas päikesekaitsevahendeid valida?

Vaatamata rikkalikule päikesekaitsekosmeetika valikule poes pole ohutute ja tõhusate päevitusvahendite valik üldsegi nii lihtne.

Millele peaks toote koostises tähelepanu pöörama?

SPF

SPF (sun protection factor ehk päikesekaitsefaktor). See näitab vahendi võimet kaitsta nahka beetakiirguse eest. Päikesekaitsefaktorit peaks valima vastavalt nahatüübile – kui ilma kreemita hakkab nahk punetama 10 minutiga, siis pärast SPF-15 kaitsega toote peale kandmist on ereda päikese käes võimalik viibida kuni 150 minutit.

Igapäevaseks kasutamiseks sobivad SPF-15 kaitsega tooted, randa minekuks oleks parem eelistada tooteid, mille SPF on 30 või kõrgem.

IPD ja PPD indeksid – on näitajad, mis tähistavad alfakiirguse vastast kaitsevõimet. UVA-filtrid on näiteks titaandioksiid, tsinkoksiid, mexoryl, tinosorb või avobensoon.

Veekindlad vahendid sisaldavad aineid (akrülaadid ja polümeerid), mis on vastupidavad higi ja naha rasu toimele. Need ained tugevdavad vahendi kaitseomadusi ja päikesekaitsekreemi mõju säilib ka pärast ujumist.

Päikesekaitsevahendite tüübid

  • Kreem ja geel moodustavad naha pinnale õhukese kile, mis peegeldab UV-kiirgust. Kreem sobib kuiva nahaga inimesele, geel on optimaalne rasusele nahale.
  • Näokreemidel on eriti kerge tekstuur.
  • Õlisid kasutatakse naha niisutamiseks lühiajalisel viibimisel ereda päikese käes.
  • Spreisid ja aerosoole on lihtne ja kiire nahale kanda, neid on mugav kasutada (ei soovitata allergiasoodumusega naha puhul).
  • Palsamid, piimad ja jahutavad geelid toidavad ja taastavad nahka ning küllastavad seda toitvate ainetega, ennetades naha enneaegset vananemist, ja aitavad kaasa ideaalselt ühtlasele päevitusele.

Enne ostmist uurige tähelepanelikult koostisaineid ja testige toodet. Kvaliteetne kreem imendub nahka kiiresti, jätmata rasvast läiget.

Kui koostisainete hulgas on näiteks isoparafiin, lanoliinalkohol, heksüleenglükool, detsüüloleaat, hüdrogeenitud taimne rasv, on parem ostust loobuda.

Kuidas päikesekaitsevahendeid vajaliku tulemuse saavutamiseks nahale kanda?

Kuidas päikesekaitsevahendeid vajaliku tulemuse saavutamiseks nahale kanda?

  • Kandke kreem ühtlase kihina nahale 20–30 minutit enne päikese kätte minekut. Selle aja jooksul jõuab kreem korralikult imenduda ja täisväärtuslik kaitse on kindlustatud.
  • Pärast ujumist on toode vaja uuesti peale kanda. Veekindlat kreemi peaks nahale kandma iga 1,5–2 h järel.
  • Pärast rannas käimist eemaldage kreemijäägid koorija abil ja kandke nahale niisutav ihupiim või palsam.

Looduskosmeetika sari Eсо SunCare + kingitus kaasa

Looduskosmeetika sari Eсо SunCare + kingitus kaasa

Looduslik päikesekaitsevahendite sari Eco SunCare pakub kindlat kaitset UVA/UVB-kiirguse eest nii täiskasvanutele kui ka lastele. Koostisainete hulgas pole naftakeemiatooteid, värv- ega säilitusaineid.

Tänu sellele ei jäta Eco SunCare’i sarja tooted rasvast läiget ega tekita allergiat ning sobivad regulaarseks kasutamiseks lastele ja täiskasvanutele. Tootel on BDIH kvaliteedisertifikaat (Saksamaa).

Ostes korraga meie tooteid 30 euro eest, saate kingituseks lastekreemi ja ihupiima Eco SunCare’i päikesekaitsetoodete sarjast.

Soovime teile meeldivaid oste ja unustamatut puhkust!